top of page

קידום מיניות בריאה

מיניות היא מרכיב בזהות של כולנו מרגע לידתנו. האו"ם הכיר בזכות למיניות ובתוכה בזכות לחינוך מיני כחלק מזכויות האדם. מחובתינו לייצר אקלים בטוח מותאם גיל ותרבות להעצמה והתפתחות מינית מיטבית. במחקר הדוקרטורט שלי ובניסיון שצברתי לאורך השנים התמחתי בקידום מיניות בריאה מתוך תפיסה חיובית למיניות בתחומי חינוך, רווחה, ספורט וקהילה.

קידום מיניות בריאה בחינוך

נהוג לחשוב שאם נצמצם סיכונים ביחס למיניות - נקדם מיניות בריאה. גישה זו עוסקת בעיקר באיך לא להתנהג, איך לא לפגוע או לא להכנס להריון לא רצוי. אך במבחן התוצאות מחקרים מראים שגישה זו נכשלה. מחקרי הערכה מגלים שתכניות הנשענות על גישה זו לא צמצמו פגיעות מיניות, לא צמצמו את היקף הא/נשים שנדבקו במחלות מין, ולא את היקף ההריונות הלא רצויים.


מתוך כשלונה של גישה זו ומתוך גישות זכויות האדם, צמחה בעשרים השנים האחרונות גישה חיובית למיניות הרואה במיוניות מרכיב טבעי בחיים של כולנו, בעל פוטנציאל להסב תחושות חיוביות כמו הנאה שמחה ועונג. תכניות אלה מדגישות איך כן להתנהג, מעניקה ידע מהימן ומקנה מיומנויות לפיתוח חוסן.  כך למשל גישה זו תתן דגש על מיומנויות תקשורת, כבוד לרצונו/ה של האחר/ת וכיצד להביע רגשות באופן מיטבי. גישות אלה גם דוגלות בפיתוח סובייקטיביות מינית - תחושה של אדם/אישה כבעל/ת רצון מיני ויכולת להביע רצון זה.

קידום אפקטיבי של מיניות בריאה יתרחש כשנשלב מספר מרכיבים יחד

  • פרואקטיביות וחדשנות - יוזמה, עשייה, פעולה, לקדם את הנושא בכל מקום וכל הזמן. במגוון דרכים, ולא רק בפעולה אחת. וצריך לזכור - תכניות שעבדו לנו מצויין לפני 5 שנים - כבר לא בטוח אפקטיביות באותה מידה.

  • עשייה רב שנתית - קידום מיניות בריאה הוא מרתון למרחקים ארוכים, ולכן מומלץ לפתח תכניות הנפרסות על פני כל השנה, בכל שנה.

  • שילוב מספר פעולות כגון חינוך, עבודה עם הורים, עשייה קהילתית, העלאת מודעות

  • שילוב מתודות חינוכיות כגון סדנאות, סיורים, שימוש בכלים טכנולוגיים ולמידה פרוייקטאלית

  • התאמה גילאית ותרבותית

  • דגש על העצמת הצוות במסגרות

  • שיתוף ציבור

  • מדידה והערכה


במחקר הדוקטורט שלי ובניסיוני בשטח, גיבשתי את התהמיל המקצועי לתכנים המומלצים ללימוד בהתאמה גילאית, תוך השענות על המלצות ארגון הבריאות העולמי. במיזמים שאני מפתחת ובארגונים להם אני מייעצת אני מטמיעה תכנים אלה.


לקריאה נוספת על הדרך שלי לקידום מיניות בריאה >>

קידום מיניות בריאה בטיפול

מיניות היא מרכיב טבעי בזהות של כולנו, ולמרות זאת, מיניות היא עדיין טאבו חברתי. זאת אומרת שלרובנו קשה לדבר על מיניות - "לרובנו" כולל גם א/נשי טיפול. גם א/נשי טיפול הם חלק מהחברה וחווים את המבוכה ואי הנוחות. הטאבו החברתי משפיע גם על קבלת ההחלטות ביחס להכשרת א/נשי מקצוע ולכן לצערי גם כיום מיניות היא לא חלק מנושאי הליבה במקצועות הטיפול השונים. ויש פה פרדוקס - כי בטיפול הפונה מצופה לשתף ולספר על נדבכים שונים בחייו/ה, אבל לא על מיניות.

על מצב זה כותבות דבורה טולמן ואס.ג'י דוד: "כאשר הפונה מוזמנת לחקור לעומק היבטים שונים בחייה אך היא לא נשאלת על מיניות - היא עשויה לקבל מסר לפיו מיניות היא מחוץ לשיח. העובדת הסוציאלית והפונה נכרכות ב"קשר של שתיקה" סביב מיניות" (Dodd & Tolman, 2017 pg. 228). 


לאורך ההיסטוריה, מקצועות הטיפול יצאו מתוך העולם של בעיות, של קשיים ופתולוגיות, ולכן הנטייה של השיח המקצועי הוא לעסוק במיניות מתוך הפריזמה של בעיות. ההתמקדות הזו מפספסת נדבך מרכזי בחיים - מיניות, מיניות כלשעצמה - כשהיא לא חלק מקושי. ומה בעצם אני מנסה להגיד? אני רוצה להדגיש עד כמה חשוב והכרחי שאנחנו כנשות ואנשי טיפול נזמין ונאפשר מרחב לשיח על מיניות בחדר. האם זה אומר שאנחנו כולנו מטפלות/ים מיניותים? לא, ממש לא. שיח על מיניות בטיפול הוא לא בהכרח טיפול מיני. טיפול מיני מתבקש כאשר לפונה יש מצוקה או קושי ביחס למיניות שדורש התערבות של מומחה/ית בטיפול מיני, אבל סביר מאוד להניח שמרבית הפונים אלינו עסוקות/ים בסוגיות של מיניות מבלי שמדובר במצוקה ספציפית. יש להן/ם חוויות שירצו לשתף, או התלבטויות שונות, או אפילו שאלה קונקרטית או שהם זקוקים להתערבות קצרת מועד. כלומר מדובר ב"רמות" שונות של התערבות טיפולית שאורגנו על ידי פריסיליה דאנק לכדי מודל סדור. מוזמנ/ת להמשיך לעקוב לפוסט הבא שיעסוק במודל זה.

למודל התערבות פרטנית עם נוער בנושאי מיניות - ליחצו כאן


לקריאה נוספת על הדרך שלי לקדם שיח על מיניות בריאה בטיפול>>

צרו איתי קשר
bottom of page