top of page

THE NEXT GENDERATION - לכבוד יום הנשים

איך לעודד אקטיביזם בקרב נערות ונערים לקידום שוויון מגדרי ומיניות בריאה

מודל הפעלה



מחקרים רבים מראים שאחת הדרכים האקפטיביות ביותר לחינוך, קרי שינוי עמדות והתנהגות, היא באמצעות למידה פרויקטאלית (project learning). למידה בה התלמידות/ים מוזמנות/ים לתהליך למידה אקטיבי, הכולל בחירת נושא, חקר מעמיק וגיבוש תכנית להקמת מיזם לשינוי המצב.

גם הניסיון שלי מראה, שככל שהנערים/ות מעמיקים/ות בתכנים, מפעילים/ות חשיבה יצירתית בחיפוש פתרונות - כך הם מאמצים

ערכים חינוכיים שאנו שואפות/ים להטמיע.

אז איך עושות/ים את זה?

המודל המוצע כאן הוא מודל תהליכי המתפרס על פני מספר מפגשים בימים שונים, או לאורך יום שמוקדש לנושא. למודל שתי מטרות: הראשונה היא הדרך - הדרך התהליכית שהנערות/ים יחוו תאפשר להן/ם למידה מעמיקה ומעצימה. השנייה היא התוצר - פרויקט או מיזם שנולד מהנוער ומוקדש ליצירת שינוי.


חשיבה אסוציאטיבית

השלב הראשון הוא הזמנה לחשיבה אסוציאטיבית עם שאלה כללית כמו:

איפה אתן/ם פוגשות/ים פערים בין בנים לבנות ביום יום? או איזה נושאים הקשורים במיניות מעסיקים אתכן/ם? אפשר להשתמש בתוכנת מנטימטר או בדבקיות – כך שהמשתתפות/ים ישארו אנונימיות/ים כשהן עונות על השאלות הללו.

אחרי שכולן/ם ענו, הזמינו את המשתתפות/ים להוסיף תכנים שלא נכתבו. לעיתים יש כללי שיח שמצמצמים את היכולת שלהן/ם להתייחס לנושאים שהם מביכים או שהם נתפסים כטאבו - גם אם התרגיל נעשה באנונימיות. הוסיפו תכנים אחרים שאתן יודעות/ים שעשויים להעסיק את הנוער - אבל לא נבחרו, ושאלו - האם הם רלוונטיים גם לקבוצה הנוכחית.


השלב השני הוא מיקוד

אם השתמשתן/ם בדיבקיות, חלקו לכל משתתפ/ת מדבקה וביקשו שיבחרו 5 נושאים שהכי משמעותיים לדעתן/ם. ניתן גם להשתמש בסקר אנונימי או בהצבעה. בסופו של תהליך ביחרו 3-5 נושאים ואפשרו לקבוצה להתחלק לתת קבוצות לפי הנושא שמעניין אותן/ם במיוחד.


הגדרת הבעיה

בשלב זה כל קבוצה תעמיק את הלמידה של הנושא ותזהה האם באמת הנושא רלוונטי לכל חברי/ות הקבוצה. בתחילה, כל אחד/ת תפרט את הדרכים השונות בהן הבעיה באה לידי ביטוי בחיים שלהן/ם ומה ההשלכות של בעיה זו. השלב הזה הוא שלב משמעותי, הוא נוגע במוטיבציה של הנערים/ות, הוא מחייב אותן/ם לעצור ולשאול הא באמת הנושא חשוב לי ולעוד א/נשים או שמדובר בבעיה נקודתית של אדם ספציפי/ת? לאחר מכן הקבוצה תתבקש לאסוף מידע ולהבין מה הגורמים לבעיה? למה היא בכלל נוצרה? ניתן להעזר בסרטון הזה, שהופק במסגרת ההכנה להאקתון נוער ברמת השרון לקידום שוויון מגדרי ומיניות בריאה. השלב הזה יכול להתפרס על פני מספר שיעורים/ומפגשים והוא יכול להסתכם בהגשת עבודה מעמיקה על בעיה חברתית משמעותית שהקבוצה מזהה.

אחרי שפרסתן/ם את הגורמים השונים, דרגו שוב את הגורמים הכי משמעותיים וחשובים בעיניי המשתתפות/ים וביחרו גורם אחד. ביחרו גורם שלדעתכן/ם הוא גורם מרכזי, אבל שימו לב לבחור גורם שיש ביכולתכן/ם לפעול לשינוי בו.


הגדרת קהל היעד

אחרי שזיהיתן/ם את הגורם המרכזי מבחינתכן/ם לבעיה שבחרתן/ם, הגדירו מי יהיה קהל היעד שאיתו תפעלו. למשל, אם הגדרתן/ם שבנות בוחרות בענפי ספורט "נשיים" כבר בגיל הרך, יתכן והגדרתן/ם שהגורם הוא עמדה שמרנית של ההורים. מתוך הגדרה זו נגזר קהל היעד - שהוא כמובן ההורים. שאלו את עצמכן/ם האם בכלל הוא מזהה בעיה או שיש צורך להקדים בתהליך של העלאת מודעות לבעיה. אם נמשיך עם הדוגמה שלעיל - נרצה לשאול האם גם הורים חושבים שנדרש שינוי באופן בחירת חוגי הספורט שהם/ן בוחרים/ות לילדיהן/ם וילדותיהן/ם?

הגדרה של קהל היעד אינה מסתכמת כאן, חשוב לברר לעומק מה קהל היעד שלכן/ם צריך ורוצה, כמו גם איך המיזם שלכן/ם יכול להיות מענה רלוונטי עבורו. אתן/ם תדעו לענות על כך אם תכירו היטב את קהל היעד. במידה והקבוצה בחרה שקהל היעד הוא נוער בגילן/ם, מאותו אזור מגורים ומאותם מאפיינים סוציו-דמוגרפיים - הרי שקל להן/ם יותר "להכנס לנעליהן/ם" ולחשוב מנקודת המבט שלהן/ם. במידה ובחרתן/ם קהל אחר - כמו הורים או צוות חינוכי - כדאי לבצע סקר צרכים ומאפיינים כדי להבין יותר טוב את נקודת מבטן/ם. גם פה מומלץ להעזר בסרטון שהכינה איה אשדת, במסגרת ההאקתון.


בחינת רעיונות קיימים

לפני שנרוץ ונגבש רעיון לפתרון, נבדוק האם כבר ניסו לפתור את הבעיה שהגדרנו - אצלינו בקהילה/בבית הספר או במקומות אחרים בארץ ובעולם. מכיוון שהבעיה עדיין קיימת, זה אומר שהבדיקה הזו תאפשר לנו להבין אילו ניסיונות לא צלחו. והיא גם אפשר לנו להבין האם יש פתרונות במקומות אחרים שכן הצליחו לפתור בעיה דומה. סדרו את הפתרונות שמצאתן/ם ברשימה מסודרת ונסו להבין מה היתרון והחסרון של כל פתרון. שלב זה יאפשר לכן/ם למקד איפה בכל זאת יש מחסור שאתן/ם תוכלו לתת לו מענה במיזם שלכן/ם.


פיתוח רעיון לפתרון

בשלב הקודם התחלתן/ם לקבל השראה מפתרונות קיימים והתחלתן/ם לגבש רעיון לפתרון שלכן/ם. עכשיו נרצה לשפר את הרעיון עוד ועוד. יש מספר מתודות לשיפור רעיונות אחת מהן מציעה להשתמש בדף A4 ולקפל אותו כך שיווצרו 8 ריבועים. לפי סדר, כל משתתפ/ת תכתוב בריבוע אחד רעיון לפתרון והמשתתפ/ת הבא/ה תצטרך לשדרג את הרעיון של קודמתה/ו. אם אתן/ם מקיימות את הפעילות הזו עם מספר קבוצות יחד, בקשו מהמשתתפות להסתובב חופשי בחדר לספר על הרעיון שלהן/ם למשתתפ/ת מחוץ לקבוצה והשומע/ת יצטרכו להגיד - למה הרעיון שלה/ו לא יצליח - כלומר לתאר התנגדות לרעיון. כיתבו את כל ההתנגדויות ודונו עליהם בקבוצה הקטנה - נסו לשפר את הרעיון שלכן/ם בהתאם להתנגדויות שעלו. תהליך זה הוא למעשה חידוד החדשנות של המיזם, לדרכים נוספות לעשות זאת, העזרו בסרטן הזה שיצרה ליאת טולדנו.

כיתבו את הפתרון שלכן/ם באופן מפורט וברור להבנה. הסבירו איך הוא יפעל, מתי ישתמשו בו ומה יהיו היתרונות שלו על פני פתרונות קיימים אחרים.

ביחרו דרך יצירתית להציג את הפתרון - סרטון/ מצגת/ מודל/ הצגה. אופן ההצגה יכול גם הוא להוות תרגיל להגשה במסגרת הכיתה, או במסגרת האקתון/ ארוע שיא.


הוסיפו טכנולוגיה

הטכנולוגיה נמצאת סביבנו בכל מקום. גם מוצר שבהגדרתו אינו טכנולוגי - נשען על טכנולוגיה בתהליך הייצור. חישבו על מגוון הטכנולוגיות שאתן/ם מכירות, סוגים שונים של אפליקציות או משחקים ונסו לחבר אותם למיזם שלכן/ם. אחת הסיבות המרכזיות לתעדף שימוש בטכנולוגיה היא היכולת להגיע לקהל רחב יותר. לדוגמה, אם בחרתן/ם לפעול בדרך של הסברה להורים, אזי הפרויקט שלכן/ם יכול להיות סדנאות ברחבי העיר או בארץ להורים, פרסום ספר להורים ועוד. מספר ההורים שתצליחו להגיע אליהן/ם במגבלות הזמן והתקציב יהיה מוגבל. אם תוסיפו טכנולוגיה למיזם, תוכלו להקליט הרצאה ולהפיץ אותה - ולהגיע למספר רב יותר של הורים ביעילות ובתקציב קטן יותר. על דרכים לחבר טכנולוגיה למיזם - צפו בסרטון הזה


תכנית פעולה להפעלה

חשבתן/ם על הבעיה, הגדרתן/ם קהל יעד ופיתחתן/ם רעיון. ומה עכשיו?

הגדירו צעדים קטנים בדרך להגשמת המיזם, סדרו את סדר הפעולות באופן כרונולוגי, חלקו תפקידים בין חברות/ים הקבוצה לפי כישורים ויכולות וקיבעו לוחות זמנים. ולא פחות חשוב - הגדירו מה עלות ההפעלה של המיזם. לעיתים לא תצטרכו משאבים. למשל, באחת מבתי הספר הפתרון שנבחר לאי שוויון מגדרי בקרב מועצת תלמידות/ים היה בחירה של נציג ונציגה מכל כיתה. לעיתים המיזם יכלול התנדבות של א/נשים מהקהילה ולעיתים תזדקקו למשאבים כספיים. חברו שותפות/ים - פנו לעירייה, למחלקת החינוך, הנוער, לרשות לבטחון קהילתי. פנו למועת העיר או לעמותות הפעולות בקהילה. וגם - לגמריי אפשרי לצאת בקמפיין מימון המונים.


להעמקה באתגרי השוויון המגדרי והמיניות הבריאה שנבחרו להאקתון הנוער הראשון בתחומים אלה - ליחצו כאן


בהצלחה!!!



פוסטים אחרונים

הצג הכול

Kommentare


bottom of page